Vælg en side

Det var et af omdrejningspunkterne hos TH. LANGS HF & VUC (THL) onsdag i uge 40 ved et arrangement med fokus på udfordringer og muligheder som ordblind.

Uge 40 er ordblindeuge, og i et samarbejde mellem Netværkslokomotivet, AOF Midt, LO Silkeborg og TH. LANGS HF & VUC blev der afholdt et arrangement med fokus på udfordringerne ved at være ordblind og mange af mulighederne for at komme godt videre.

Morten Høgh – formand for Silkeborg Kommunes Arbejdsmarkedsudvalget – bød velkommen. Det var han glad for at få muligheden for, da netop ordblindhed er noget, som kommunen har stor fokus på. Kommunen har bl.a. haft rengøringspersonale og snart også dagplejere i undervisningsforløb for at hjælpe og støtte de, som har problemer med at læse og stave.

Ordblind og mangemillionær
En anden af indlægsholderne denne aften var Karsten Højer, som både er tal- og ordblind og dumpede i det meste i skolen. I dag er han mangemillionær. Skolen var et langt nederlag for Karsten. Han blev ofte kaldt «dum» – og han kunne ikke opnå det, hans far ønskede: at få en akademisk uddannelse.

Men han kunne noget andet. Han havde forstand på teknik og it – og på at udvikle andre mennesker. I samarbejde med en partner opbyggede han en virksomhed, som endte med at blive solgt for 67 millioner.

Karsten Højer har gjort mange ting på sin måde gennem livet – og som han selv siger – på trods af, jeg er ordblind, har jeg fundet min måde at tackle tignene på og aldrig givet op.

Jeg Er Ordblind Podcast
Sanne og Andreas fra «Jeg Er Ordblind Podcast» fortalte også om deres liv som ordblinde, og hvordan de tackler dagligdagsproblemer. Der blev både grint og grædt og givet nye perspektiver på mange relevante emner.

Emmanuela er også godt videre
THL’s egne Emmanuela Norfis Khamis fra 1.L var også på podiet denne aften. Hun har altid drømt om at blive læge, men synes det var lidt svært med hendes læse- og skrivekundskaber. Emmanuela kom til Danmark fra Egypten for fem år siden, og mange har sagt til hende at læse- og skrive problemerne kunne skyldes sprogvanskelighederne.

Hun var aldrig før blevet testet for ordblindhed, og blev først testet i marts i år, da en lærer på THL så nogle tegn, som kunne indikere, at der var ordblindhed. I dag er hun i fuld gang med den 2-årige HF og klarer sig rigtig godt med hjælp fra en IT-rygsæk og SPS-støtte (Studiestøttetimer). Emmanuelas drøm er nu at komme til at arbejde med mennesker, og måske blive læge. Sanne fra «Jeg er Ordblind Podcast» kunne fortæller, at én af landets dygtigste læger er ordblind. Så man skal aldrig give afkald på sine drømme blot fordi, man er ordblind.

Stor spørgelyst
Aftenen igennem var der stor interesse og spørgelyst hos de fremmødte unge og deres forældre og også flere voksne ordblinde dukkede op til arranagementet. « Det er ikke så ofte, vi møder de voksne ordblinde som «tør» sætte ord på, de har et problem med at læse og skrive,» fortæller rektorskretær Susanne Hansen fra THL. «Vi er glade for at se dem her hos os også, da vi har rigtig mange gode tilbud til dem, som kan hjælpe dem godt videre som ordblinde.»

IT-café for ordblinde
Kent Nielsen, der har en café i Silkeborg, hvor bl.a. ordblinde kan komme og få råd og vejledning, sluttede aften af med, man kunne få en snak og blive præsenteret for flere apps, som er gode hjælpemidler til ordblinde og som letter dagligdagen væsentligt. Læs mere her

 

Share This